Undervisningen i Närvaroskolan sker i tre stadier: vakna upp, städa upp och växa upp. Totalt nio lektioner om 10-20 minuter vardera.
Här har Bengt samlat erfarenheten från 25 år som coach inom medvetenhet och närvaro, 20 000 timmar med tusentals klienter, skrivandet av sju böcker om närvaro och utveckling, möten med experter inom andlighet, personlig utveckling, psykologi och filosofi i produktionen av 100 avsnitt av Närvaropodden och kokat ned det till lite över två timmars undervisning.
Det kan bli två av de mest betydelsefulla timmarna av ditt liv.
Första stadiet
VAKNA UPP
Att vakna upp innebär att vakna upp till verkligheten, det som finns här och nu. Du vaknar upp ur tankarnas drömvärld.
I första stadiet får du både lära dig och uppleva vad det innebär att vara medveten och närvarande.
Du får ett enkelt och effektivt träningsprogram för att öka din närvaro.
Lektion 1
Introduktion 15:24
I centrum av varje människa finns frid, visdom, kreativitet, kärlek och humor. Det är vi kontakt med när vi är närvarande. Rädsla drar oss bort därifrån. Genom att vakna upp, städa upp och växa upp kan vi gå ur rädslan, vara närvarande och leva på ett vettigare, roligare och mer konstruktivt sätt.
Lektion 2
Medvetenhet och närvaro 13:09
Vi människor kan ha vår uppmärksamhet i två olika världar, tankevärlden och upplevelsevärlden. Att vara medveten innebär att kunna skilja på tankar och verklighet. Att vara närvarande innebär att ha sin uppmärksamhet riktad mot upplevelsevärlden, det som händer här och nu.
Lektion 3
Närvaroträning 16:03
Närvaro är en förmåga. Det är värdefullt att förstå vad det innebär att vara närvarande, men som med alla förmågor är det framför allt genom övning du utvecklar förmågan. Här får du ett enkelt och effektivt sätt att dagligen öva.
Andra stadiet
Städa upp
Att städa upp innebär att skapa en hjälpsam och stödjande struktur i den inre röran av tankar och känslor.
I andra stadiet får du en enkel karta som är användbar för att lära känna dina olika delar.
I stället för att känna dig vilsen vet du var du befinner dig och hur du tar dig dit du själv vill.
Lektion 4
Delpersonligheter 09:42
Att dela upp personligheten i olika delar, delpersonligheter, är ett hjälpsamt sätt att förstå något som är ett mysterium för de flesta av oss. Hur kommer det sig att jag kan vara så olika? Ibland är jag så riktad och stark, ibland liten och rädd, ibland så varm och trevlig, ibland kall och avstängd.
Lektion 5
Presteraren och smärtkroppen 19:01
När du säger ”Jag ska tänka ut vad jag ska göra” använder du presteraren. Den står för riktning och kraft. För den är det viktigt att ha mål. När du ältar eller oroar dig, när du fokuserar på hur du och andra inte duger till så är du i smärtkroppen.
Lektion 6
Försvararen och sensualisten 13:58
Försvararen går du till när du blir rädd. Nästan all rädsla skapas av tankar. Du spelar död, flyr eller anfaller. När du säger ”Jag ska känna efter hur det är” använder du sensualisten. Här finns njutning, relaterande, skaparglädje och lust.